Určitě jste se již minimálně s některým z nich setkali. Pokud s cvičením či zdravým stravováním teprve začínáte, můžete se nevědomky stát obětí mýtů kolujících ve fitness světě. Kvůli jedné takové špatné radě může být dosažení vašich cílů nemožné. Zdraví a fitness by nemělo být jen týdenním výstřelkem. Měla by to být celoživotní práce. Každý nový úspěch by vás měl posunout k určení nového cíle. Pokud zhubnete vytoužených deset kilo, zkuste se přihlásit na pětikilometrový běžecký závod. Pokud dosáhnete nového osobního rekordu na dřep, zkuste zjistit, jak můžete zapracovat na svém mrtvém tahu. Neexistuje žádný konec, kam až můžete s tímto životním stylem zajít. Problém pro většinu lidí je však vůbec začít.
MÝTUS 1: Jíst po šesté hodině se nemá
Realita: Toto obecné tvrzení je samozřejmě hloupost. Vše se odvíjí od toho, v kolik hodin vstáváte, a v kolik chodíte spát. Pokud chodíte spát v jedenáct hodin večer, nemůžete od šesti hladovět. Rozložte si jídlo do celého dne a před spaním si dávejte pozor spíše na to, ať to nepřeženete s cukry, a to hlavně těmi rychlými. Časový úsek před spaním by neměl být delší než 2 hodiny.
MÝTUS 2: Nemůžu zároveň hubnout tuk a nabírat svalovou hmotu
Realita: Správné stravování v kombinaci s tréninkem vyústí v nabírání svalové hmoty a ztrátu tuku. Zejména pokud začínáte, a máte nějáké to kilo v tuku navíc, a na straně druhé téměř žádnou svalovou hmotu, nebude to pro vás velký problém. Pokud zvolíte správný jídelníček, budete tuk ztrácet. Trénink vám pak kromě ztráty tuku (vzhledem ke kalorickém deficitu), pomůže s vytvořením svalové hmoty, nesmíte se však zaměřovat pouze na kardio.
MÝTUS 3: Tuky jsou špatné
Realita: To rozhodně není pravda. Tuk je jednou ze základních makroživin, stejně jako sacharidy a bílkoviny. Strava naprosto ochuzena o tuky rozhodně není nic zdravého. Jedná se o nejkoncentrovanější zdroj energie ze všech makroživin. Zásadní jsou mimo jiného pro vstřebání vitamínů A, D, E, a K, které jsou rozpustné v tucích. Tuky můžeme rozdělit na jednoduše řečeno dobré a špatné. Mezi zdroje dobrých tuků patří například ryby, ořechy, avokádo či oleje. Vyhnout byste se měli tzv. trans tukům z nezdravých potravin a sladkostí, které zvyšují hladinu (špatného) LDL cholesterolu a mohou podporovat vznik srdečních onemocnění a diabetu.
Zdroj: www.kulturistika.com